Свіжі новини
ГоловнаПодіїФермери на Житомирщині пояснили, чому в області дорожчає картопля

Фермери на Житомирщині пояснили, чому в області дорожчає картопля

За прогнозами експертів, до кінця року у Житомирській області ціна на картоплю зростатиме.

Кореспонденти відвідали фермерське господарство “Аделаїда” в селі Тупальці Звягельського району, щоб з’ясувати причини майбутнього подорожчання картоплі та труднощі, з якими стикаються фермери під час її збору.

Заступниця голови господарства “Аделаїда” Олеся Точицька поділилася відео, знятим на полях 20 вересня 2024 року. Через тривалу посуху та відсутність дощів у вечірній час над транспортом піднімалися хмари пилу. Фермери не можуть полити поля перед збиранням врожаю, оскільки не мають достатньої кількості води.

“Наше господарство вирощує картоплю на 480 гектарах. Сьогодні ми копаємо картоплю сорту “опал”. Через тривалу посуху земля дуже тверда, що значно ускладнює роботу техніки. Це проблема не лише нашого господарства, а й фермерів у Київській, Чернігівській та Житомирській областях”, — розповідає Точицька.

За її словами, цього року третина врожаю ще не зібрана. Якщо найближчим часом підуть дощі, це може унеможливити завершення збору. Врожайність знизилася на 30-35% через брак води в критичний період для росту картоплі.

Водій комбайна Микола Василенко також зазначає, що через сухий ґрунт техніка пошкоджує картоплю під час збору, що ускладнює процес.

Голова господарства “Аделаїда” Сергій Рибалко підтверджує, що урожайність картоплі цього року знизилася на 30-35%, а деякі фермери викопали лише 40-60% врожаю. Окрім того, великий попит на картоплю зі сторони бюджетних організацій, зокрема армії, також впливає на ціни. Зараз оптова ціна картоплі становить близько 15-18 гривень, а на ринку — від 20 до 25 гривень за кілограм.

Експерт Олег Пендзин зазначає, що ціни на картоплю зростатимуть до кінця року.

Джерело

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img