Свіжі новини
ГоловнаДумка  Житомирські ліси готуються до зимового сезону

  Житомирські ліси готуються до зимового сезону

Ми знаємо, що ліс — невід’ємна складова навколишнього природного середовища і нашого повсякденного життя. Насамперед він виконує важливі екологічні функції, до яких належать: очищення та збагачення повітря киснем, водоохоронні, водорегулюючі, ну і, звичайно ж, рекреаційні!

Позитивний вплив лісових насаджень проявляється в збереженні ґрунту від водної та вітрової ерозії, вони сприяють зменшенню поверхневого стоку, підтриманню рівня водності рік, запобігають замулюванню їх продуктами ерозії, поліпшують якість води, впливають на підвищення врожайності сільськогосподарських культур і, ясна річ, на наш настрій під час відпочинку на природі. Особливо під час осіннього «полювання» на гриби.

Як відомо, загальна площа земель лісового фонду нашої області становить приблизно 1,1 млн га. Величезні масиви лісу зосереджені й довкола Житомира. Переважно це соснові, дубові, березові, дубово-грабові та вільхові ліси. Житомиряни дуже люблять відвідувати неповторні лісові галявини, водойми та узлісся, що розкинулися довкола обласного центру: збирати гриби, рибалити, відпочивати сім’ями. Зараз ліси заповнені грибниками, гриби, схоже, з’явилися ненадовго, адже після майже двомісячної посухи пішли рясні дощі і зачастили ранкові тумани. Та їх сприятливий агросезон, схоже, скоро закінчиться, адже вже середина жовтня.


У цей час ліс зазвичай повільно втрачає свій літньо-ошатний наряд, скидає пожовтіле листя і готується до зимового спокою. Покинули насиджені гніздечка лісові птахи, заглибилися під теплу землю мурахи. Свої підземні тунелі поновив і утеплив на фоні опалого листя малопомітний лис. Якщо не брати до уваги гомін грибників, то в лісі стає незвично тихо. Ліс готується до чергового зимового сезону…


Володимир Суботенко

Ваша стаття

Читайте також

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img