Свіжі новини

ГоловнаУкраїнаУ літературному музеї Житомира покажуть виставку картин 15-річного Максима Косякевича про зруйновані...

У літературному музеї Житомира покажуть виставку картин 15-річного Максима Косякевича про зруйновані війною міста

Максим Косякевич закінчив 9 клас Хорошівського ліцею №1 та вступив на навчання у ВСП ЖТФК КНУБА в Житомирі. Обрав спеціалізацію «Графічний дизайн». Хлопець малює з дитинства, відвідував заняття у художній школі.

За останній рік створив серію робіт «Зруйновані міста», де показав наслідки ворожих обстрілів і руйнувань українських міст російськими військовими. За основу брав світлини, які оприлюднювали у мережі очевидці, фотографи, ЗМІ. Переважна більшість картин – форматом А3, є кілька менших, пише 1 zt.

На одну 15-річний Максим витрачає більше тижня. За малювання переважно сідає ввечері та вночі. Його мета – показати реальні та задокументовані злочини росіян проти українців, їх культурної та історичної спадщини. За кожним обстрілом, пожежами, обвалами будівель – десятки, сотні покалічених життів, загиблих дорослих і дітей. Також хлопець намалював Героя України Олександра Мацієвського, розстріляного після слів «Слава Україні».

У літературному музеї Житомира покажуть виставку картин 15-річного Максима Косякевича про зруйновані війною міста

Всі роботи – дуже деталізовані, виконані у стилі графіки за допомогою простих олівців. Аби зобразити сюжет реалістичніше, юнак спілкується із внутрішньо-переміщеними особами, тими, хто пережив тимчасову окупацію та ін.

На його малюнках можна побачити і впізнати Свято-Покровський храм у містечку Малин на Житомирщині, який зазнав бомбардувань у березні минулого року, руїни житлової 9-поверхівки у тимчасово окупованій Попасній, будівлі на центральній вулиці Бахмута, розбиту вежу Донецького аеропорту, знищений у перші дні повномасштабної війни КНЗ КОР «Васильківський професійний ліцей», хрест і могилу з тілами цивільних у дворі між будинками та інші будівлі у тимчасово окупованому Маріуполі, обстріляну наприкінці березня 2022-го Миколаївську ОДА, житловий масив Північної Салтівки у Харкові.

У літературному музеї Житомира покажуть виставку картин 15-річного Максима Косякевича про зруйновані війною міста

Три своїх малюнки – «Місто-герой Маріуполь», «Незламний Бахмут», «Тимчасово окуповане місто Маріуполь», Максим Косякевич подавав на конкурс сучасного мистецтва «Відсіч. Арт. Весна-2023», що проходив протягом квітня-травня.

У молодшій групі він став лауреатом І премії в номінації «Малюнок». Пізніше ці його картини разом з іншими переможцями у різних номінаціях експонувалися у Житомирському обласному літературному музеї, а нині побачити їх щовихідних можна у рамках виставкового проєкту «Незламна» в арт-просторі «Вежа».

До цього картини Максима виставлялися під час благодійних заходів у ліцеї та будинку культури в Хорошеві. Поряд він встановлював скриньку для збору коштів на потреби ЗСУ і у подальшому передавав їх на придбання необхідних речей військовим.

Вже 8 серпня о 15.00 в літературному музеї в Житомирі відкриється персональна виставка Максима Косякевича, під час якої він презентує 14 робіт серії «Зруйновані міста України». Познайомитися із творчістю юного художника-графіка відвідувача пропонують до кінця серпня, завітавши у виставкову залу музею.

Юлія Демусь

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img