Свіжі новини

ГоловнаУкраїна«Хвороба легіонерів»: у Польщі зросла кількість смертельних випадків

«Хвороба легіонерів»: у Польщі зросла кількість смертельних випадків

18 смертей — від небезпечної хвороби. Такі дані 31 серпня оприлюднив департамент охорони здоров\’я у Жешуві. Це прикордонне з Україною місто найбільше постраждало від легіонельозу або «хвороби легіонерів». За останньою інформацією, у Жешуві заразились 105 людей. Загалом же у Польщі уже 157 хворих.

«Хвороба легіонерів»: у Польщі зросла кількість смертельних випадків

Смертельна хвороба у трьох воєводствах

Перший випадок легіонельозу виявили 17 серпня у Жешуві — логістичному хабі, через який надходить західне озброєння для України. Відтоді кількість хворих почала стрімко зростати. Крім самого Жешува, фіксували хворих і в інших містах Підкарпатського, прикордонного з Україною, воєводства.

Згодом легіонельоз виявили ще у двох регіонах — Люблінському та Малопольському воєводствах. Загалом ідеться про 157 заражених, левова доля яких припадає на Жешув.

Усі хворі, а також померлі — це люди старшого віку — від 64 до 95 років. Й усі мали супутні хвороби.

Що таке легіонельоз?

«Хвороба легіонерів» або легіонельоз — це легенева інфекція, яка передається через вдихання інфікованих водних бризок. Заразитись людині від іншої людини неможливо.

Бактерії, які викликають легіонельоз, живуть у вологому ґрунті та воді. Найбільше їх у системах водопостачання, кондиціонерах, зволожувачах повітря, басейнах, фонтанах.

У зоні ризику люди похилого віку, пацієнти із діабетом або хронічним обструктивним захворюванням легень, курці, люди з ослабленим імунітетом.

За даними ВООЗ, від легіонельозу помирають від 5 до 15% інфікованих.

Серед найпоширеніших симптомів хвороби — загальна слабкість тіла, сильний головний та м\’язовий біль, підвищена температура, сухий кашель, який прогресує до важкої пневмонії.

Чому «хвороба легіонерів»? Бо вперше її виявили у 1976 році під час проведення конгресу Американського легіону. Тоді померли 34 людини із 221-го госпіталізованого. Смертельна бактерія, яка вбила більше трьох десятків людей, потрапила в їхні легені через вентиляційну систему в готелі, де й проводили конгрес.

Дослідження води: що показали аналізи?

Від самого початку інфікування людей у Польщі місцева влада припускала, що бактерія легіонельозу ширилась через систему водопостачання. Не останню роль зіграла спекотна погода.

— Поява легіонели пов’язана з погодними умовами, з якими ми зараз боремося. Безумовно, висока температура сприяла розвитку бактерій. Це спричинило підвищення температури води у системі водопостачання до рівня, сприятливого для їхнього розмноження, — наголосив президент Польського товариства епідеміологів та лікарів-інфекціоністів Роберт Флішяк.

Також він заявив, що, попри різкий спалах, про епідемію не йдеться:

— Ситуацію в Жешуві неможливо порівняти з тим, що було під час пандемії коронавірусу . Це зовсім інша історія. Тут ми не маємо справу з мікроорганізмом, який поширюється та може заразити людину від людини. У нас також немає загрози, наприклад, при споживанні води. Хвороба, з якою ми маємо справу, передається при вдиханні повітря, що містить бактерії.

31 серпня санітарна інспекція Підкарпатського воєводства оприлюднила результати санітарного дослідження води. Адам Сидор, голова цього відомства, зауважив, що були відібрані зразки з осель, де мешкали інфіковані:

— Із 10 проб холодної води та 9-ти гарячої ми підтвердили, що бактерії є у великій кількості лише у гарячій воді у трьох зразках. Можу сказати, що захворювання йде на спад.

Однак відкритим залишається питання джерела інфекції. Як зауважив Сидор, зараз проводиться епідеміологічне розслідування.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img