Свіжі новини
ГоловнаПодіїШтрафи порушникам кордону під час воєнного стану

Штрафи порушникам кордону під час воєнного стану

Українські депутати стурбовані порушеннями при перетині кордону під час воєнного стану і вирішили посилити покарання утікачам. Новий законопроєкт №7268 вже зареєстрований у Верховній Раді та найближчим часом його буде розглянуто.

Які штрафи готують для порушників кордону, розповів адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі.

Що відомо про законопроєкт

За словами адвоката, група депутатів ініціює збільшення штрафів та більш суворе покарання для громадян, які порушують закони про перетин державного кордону під час воєнного стану.

У новому законопроєкті вказано, що “з метою зупинення відтоку за кордон громадян України, які здатні та зобов’язані захищати свою державу пропонується встановити кримінальну відповідальність за незаконне перетинання державного кордону України в умовах правового режиму воєнного стану”.

Депутати пропонують доповнити КК України новою статтею 332-3 – “Незаконне перетинання державного кордону України під час дії воєнного стану”.

Порушникам буде загрожувати величезний штраф – до 170 000 гривень або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. Якщо ж порушення буде вчинене повторно або групою осіб – позбавлення волі на строк від 8 до 12 років тюрми.

Які покарання діють зараз

Сімутін пояснює, що зараз в українському законодавстві є декілька статей, за якими можуть покарати порушників кордону і покарання залежить від способу перетину та обставин. Наприклад:

Стаття 358 КК України – в разі підроблення документів, печаток і т. д. (паспортів, висновків ВЛК про визнання непридатним) – за це може бути штраф, арешт та обмеження волі.

Стаття 369 КК України – при спробі підкупити прикордонника. За це може бути штраф або позбавлення волі на строк до 4 років.

Стаття 204-1 КУпАП “Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України” – під дію цієї статті підпадають випадки спроби перетнути кордон через ліс або сховавшись у бебі-боксі. За такі випадки передбачене покарання у вигляді штрафу від 3400 до 8500 гривень або адміністративний арешт.

І на додаток – в усіх випадках дії військовозобов\’язаних підпадають під статтю 336 КК України – “Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з числа резервістів в особливий період”.

Адвокат підкреслює, що нині порушники масово втікають за кордон аби ухилитися від призову й покарання за статтею 336 КК України – позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

“Моя думка щодо цього законопроєкту: в країнах Євросоюзу кримінальна відповідальність за подібні речі відсутня. В нас уже є загальні й спеціальні норми – і в Кримінальному кодексі, і в КУпАП, які охоплюють весь спектр порушників і всі способи порушень перетину кордону. І ними передбачені цілком справедливі та співмірні покарання утікачам. То чи дійсно це справді аж так необхідно – вводити ще одну подібну статтю, яка ще й немов узята з часів “залізної завіси”?” – висловив свою думку Сімутін.

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img