Свіжі новини
ГоловнаФільм, знятий за сценарієм житомирського письменника, отримав спецвідзнаку на кінофестивалі у Варшаві

Фільм, знятий за сценарієм житомирського письменника, отримав спецвідзнаку на кінофестивалі у Варшаві

Закінчився 39-й Варшавський міжнародний кінофестиваль. На ньому відбулася прем\’єра української кінострічки “БожеВільні” про страшну історію тоталітарної системи Радянського Союзу, яка використовувала каральну психіатрію у боротьбі з інакодумцями й запроторювала здорових людей у психлікарні.

Фільм “БожеВільні” отримав спеціальну відзнаку.

Сценарій кінострічки написав житомирський письменник Симор Гласенко. Це його перший повнометражний фільм.

Про фільм:

Стрічка режисера Дениса Тарасова “БожеВільні” отримала спеціальну відзнаку на Варшавському міжнародному кінофестивалі в конкурсній програмі перших та других повнометражних робіт молодих режисерів Competition 1-2.
Про це повідомило Держкіно України у Facebook та йдеться на сайті фестивалю.

Події стрічки розгортаються у 70-х роках навколо головного героя — Андрія Довженка. За небажання зректися своїх переконань він потрапляє під дію каральної психіатрії. Перед ним постає вибір — співпрацювати з КДБ і повернутися до сім’ї чи розкрити правду про дисидентів, закатованих у психлікарнях.

“Фільм «БожеВільні» — не лише страшна сторінка з історії СРСР. Це нагадування про те, що будь-яка диктатура є загрозою для людства загалом. Вона прагне лише поневолення, лише знищення будь-якого натяку на незгоду з системою”, — йдеться на сторінці фільму у Facebook.

Це дебютна повнометражна стрічка режисера Дениса Тарасова.

Головну роль у фільмі зіграв Костянтин Темляк (“І будуть люди”). Акторський склад також доповнили Ірма Вітовська, Віталій Салій, Анастасія Пустовіт, Віктор Жданов та інші.

У травні цього року фільм презентували на Каннському кіноринку.

Інші нагороди на Варшавському кінофестивалі
У межах 39-го Варшавського міжнародного кінофестивалю, який у 2023 році проходив з 5 по 15 жовтня, показали дев\’ять українських фільмів. Три з них створені за державної підтримки:

“Дім за склом” режисера Тараса Дроня (міжнародний конкурс);
“БожеВільні” режисера Дениса Тарасова (конкурс перших/других фільмів);
“Залізні метелики” режисера Романа Любого (конкурс документальних фільмів).
Нагороду за найкращий повнометражний документальний фільм отримали режисери Іван Остроховський та Павло Пекарчик — за стрічку “Фотофобія”, яку зняли в словацько-чесько-українській копродукції.

“Відважним кінематографістам за яскраву, кінематографічну, візуально поетичну кіномову та ніжний людський погляд на життя мирних жителів і особливо дітей у воєнний час”, — прокоментували журі.

Сюжет стрічки розгортається навколо 12-річного Нікі, який з родиною живе на станції харківського метро. Тут вони змушені ховатися від війни. Саме тому для сім\’ї Нікі денне світло — синонім смертельної небезпеки, й хлопчику не дозволяють виходити назовні. Блукаючи покинутими вагонами та заповненими платформами, Нікі зустрічає 11-річну Віку, і перед ним відкривається новий світ. Коли їхній зв\’язок зміцнюється, діти знову знаходять сміливість відчути сонце на своїх обличчях.

Про Варшавський кінофестиваль
Він заснований у 1985 році. З 2009 року рішенням міжнародної федерації асоціацій кінопродюсерів (FIAPF) Варшавський кінофестиваль внесли до групи найважливіших світових кінофестивалів, на кшталт фестивалів у Каннах, Венеції, Локарно, Сан-Себастьяні, Берліні чи Карлових Варах. Фестиваль представляє найкращі фільми світового, європейського та польського кінематографу.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img