Свіжі новини
ГоловнаУкраїнаРівно 15 років тому були затверджені герб і прапор Бердичівського району

Рівно 15 років тому були затверджені герб і прапор Бердичівського району

30 жовтня – річниця затвердження гербу і прапора Бердичівського району. Відомі усім нам символи Бердичівського району існували далеко не завжди. Та й сам район має велику багату історію, яку, на жаль, мало хто знає.

Бердичівський район був створений ще у березні 1923 року з центром у с. Махнівка Вінницької області. Але у березні 1925 року районним центром став Бердичів. Якийсь час він входив до складу Київської області, а з 22 вересня 1937 року Бердичівський район став складовою частиною Житомирської області.

30 жовтня 2008 року відбулось пленарне засідання депутатів Бердичівської районної ради XVII сесії V скликання. На засіданні було прийняте рішення про затвердження гербу і прапора Бердичівського району.

Затвердили великий герб району, яким став щит, розділений на дві рівні частини зеленого і червоного кольору. У щиті розміщені два накладені навхрест золоті бердиші, між ними чотири срібні шишки хмелю. Обрамляє щит вінок із дубових зелених гілок, золотих колосків пшениці та трьох червоних кетягів калини, перевитий синьо-жовтою стрічкою. Щит увінчаний золотою територіальною короною зі стилізованими під рослинні елементи зубцями.

Є думка, що назва Бердичів пов\’язана зі зброєю. Адже бердиш — це широка довга сокира з лезом у вигляді півмісяця на довгій палиці. Тому два бердиші всередині щита відображають історію заселення краю та оборону проти загарбників, а також вказують на районний центр, у гербі якого теж використовується зображення бердиша відповідно до однієї із версій про походження назви міста Бердичева і району. Шишки хмелю є уособленням працелюбності мешканців району.

Прапор району – це прямокутне полотнище, яке складається з двох рівновеликих вертикальних смуг – зеленої та червоної. Зелений колір на щиті є уособленням природного багатства, а червоний підкреслює приналежність регіону спершу до Київської землі, а потім до Волині, герби яких мали червоне поле.

У сучасних кордонах Бердичівський район створено відповідно до постанови Верховної Ради України № 807- X від 17 липня 2020 року. До його складу увійшли: Андрушівська, Бердичівська (міська), Гришковецька, Ружинська, Червоненська селищні та Вчорайшенська, Краснопільська, Райгородоцька, Семенівська, Швайківська сільські територіальні громади.

Ваша стаття

Читайте також

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img