Свіжі новини
ГоловнаУкраїнаЖитомирський "Будинок губернатора" на поштових листівках. ФОТО

Житомирський \”Будинок губернатора\” на поштових листівках. ФОТО

В 1958-му році будинок було знесено, а на його місці побудували кінотеатр “Україна“.

У перші роки існування губернії помешкання волинських губернаторів було на Замковій горі в колишньому “королівському палаці”, на сьогодні Житомирський магістрат. Але після того, як цей будинок згорів 1804 року від випадкової пожежі, губернаторську резиденцію було перенесено на Київську вулицю.

Тут спеціально спорудили комплекс будівель, що складався з головного корпусу – губернаторського будинку, двох флігелів, в одному з них містилася приймальня губернатора. У північній частині садиби, з боку сучасного Львівського провулку, розміщувався великий фруктовий сад, розпланований архітекторами за кращими зразками європейської паркової архітектури. Губернський будинок був не лише приміщенням, у якому містились адміністративні органи, але й слугував помешканням для діючого губернатора та його родини як житловий будинок.

За радянських часів, до другої світової війни, в колишньому губернаторському будинку містився Будинок культури деревообробного комбінату “Червоний профінтерн”. У повоєнні роки – обласна філармонія. У 1958 році на залишках губернаторського будинку, в якому у різний час побували Т. Шевченко, М. Коцюбинський, І. Рудченко та інші відомі люди, спорудили кінотеатр “Україна” з двома залами на 800 місць. Це був перший широкоформатний кінотеатр у нашому місті.

Цікаво, що на його відкриття приїздила майбутня зірка радянського кіно Людмила Гурченко разом з відомим артистом Сергієм Філіповим. Ось така у короткій ретроспективі історія цього будинку.

На поштових листівках будинок губернатора ми зустрічаемо у чотирех видавців а саме у М. Дененмана, Єйленберга, Ал. Ал. Закатова та Кульженко.

Інформацією та світлинами у мережі фейсбук поширив Богдан Ващенко.
Залиште свій коментар
Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img