Свіжі новини

ГоловнаСвітЗеленський вніс до ВР законопроект щодо множинного громадянства

Зеленський вніс до ВР законопроект щодо множинного громадянства

Законопроект визначає випадки, коли допускається наявність множинного громадянстваПрезидент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради України законопроект щодо множинного громадянства. Це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на отримання та збереження українського громадянства (№11469).

Законопроект визначає випадки, коли допускається наявність множинного громадянства.

Множинність громадянства (підданства) дозволяється у наступних випадках:

– Дитина за народженням отримує громадянство України та громадянство іншої держави або держав.
– Дитина, яка є громадянином України, набуває громадянство або підданство своїх усиновлювачів-іноземців.
– Громадянин України автоматично набуває інше громадянство або підданство внаслідок одруження з іноземцем.
– Громадянин України, який досяг повноліття, автоматично набуває іншого громадянства або підданства через законодавство іноземної держави, якщо не отримав документ, що підтверджує це громадянство.
– Іноземці, які є громадянами держав, включених до переліку для спрощеного набуття українського громадянства, можуть отримати його у спрощеному порядку.
– Громадяни України можуть набувати громадянство держав, що входять до переліку для спрощеного набуття українського громадянства.

Водночас множинне громадянство не допускається у випадках оформлення набуття громадянства України, прийняття до громадянства України чи поновлення у ньому для осіб, які мають громадянство держави, що була визнана Верховною Радою України агресором або окупантом, або держави, яка не визнає територіальну цілісність і суверенітет України, або не визнає незаконності посягань на територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема тих, хто голосував проти Резолюції Генеральної Асамблеї ООН “Про територіальну цілісність України” від 27 березня 2014 року № 68/262.

Законопроект також передбачає спрощений порядок набуття українського громадянства іноземцями, які є громадянами країн, включених до переліку держав, громадяни яких можуть отримати громадянство України у спрощеному порядку. Це передбачає подання цими особами декларації про визнання себе громадянином України.

Як зазначено в пояснювальній записці, метою законопроекту є спрощення процедури набуття громадянства України та вдосконалення правового регулювання статусу іноземців і осіб без громадянства, які проходять або проходили військову службу за контрактом у Збройних силах України, Державній спеціальній службі транспорту, Національній гвардії України, або ж є подружжям чи дітьми таких осіб.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img