Свіжі новини
ГоловнаПодіїБердичів хоче закупити котельню вдвічі дорожче від її реальної ціни

Бердичів хоче закупити котельню вдвічі дорожче від її реальної ціни

Ми вже писали, що комунальне підприємство «Бердичівтеплоенерго» оголосило тендер на придбання модульної котельні на дровах, як резервного джерела тепла при виникненні аварійних ситуацій.

Очікувану ціну такої котельні потужністю 1000 кіловат з двома котлами по 500 ват встановили в розмірі 7 мільйонів 210 тисяч гривень. Звідки її взяли – незрозуміло. Скоріш за все, попередні розмови з якимось постачальником проводили, бо й в тендерну документацію «забили» конкретні цифри чийогось обладнання.

Але аукціон, який відбувся минулої п’ятниці, показав не «дуті» цифри, а реальну вартість котельні. Документи на тендер подали три фірми. І якщо одна з них в аукціоні зробила чисто формальну знижку, а друга взагалі вийшла з пропозицією очікуваної ціни, то можна припустити, що вони могли змовитись і виграти тендер з мінімальною знижкою.

Та крім них в тендері взяв участь реальний виробник котельного і суміжного обладнання з нашої області, Коростенське ТОВ «АРМ-Електро», і відразу виставив ціну обладнання удвічі дешевшу за «очікувану» ціну, тобто 3 мільйони 600 тисяч гривень.

Я зателефонував сьогодні на це підприємство і перепитав, чи справді вони можуть виконати всі умови тендеру за таку ціну, і там підтвердили таку можливість. Пожалілись лише, що за те, що вони вказали настільки меншу ціну, «Прозоро» вимагає у них додаткову документацію – додаткові розрахунки такої «аномально низької» вартості.

Тобто, чому оголосили таку «аномально високу» очікувану ціну майданчик не запитує, а ось чому виробник, а не перекупники встановлює низьку ціну – виглядає дуже дивним.

Напевно, вже всі забули, що перенесення державних і комунальних закупівель на електронний майданчик було однією з перемог Революції Гідності саме для того, щоб інформація про закупівлі стала відкритою, щоб якомога більше продавців могли брати в них участь і пропонувати реальні ціни, а не «накручені» відкатами і відсотками.

Поки що в тендері не визнано переможця, і, як це часто бувало, зараз можуть знайти, що якогось документу не вистачає, чи якась цифра не так написана, чи ще щось і відхилити мінімальну ціну, а залишити пропозицію з вдвічі більшою ціною. Напевно, саме в ній враховані справжні «інтереси» комунальників.

Адже взагалі ідея закупівлі однієї котельні для такого міста, як наше, м’яко кажучи, не дуже й логічна. В час «Х» вона може замінити лише якусь частину потужності однієї з десятка квартальних котелень, а що робити споживачам інших?

Згідно з тендерною документацією, термін поставки котельні – до 31.12.2022 року, а місце поставки – вул. Б. Хмельницького, 2Б (адреса дитсадка в «Парку Гагаріна»), але чи означає це, що згідно якогось аварійного плану тут буде організовано місце обігріву мешканців міста – незрозуміло…

P.S. Припущення про змову двох учасників тендеру можна підтвердити лише глянувши, що фірма “Атес-АПК” займається обслуговуванням газових систем, має в своєму штаті 5 чоловік, і взагалі подала лише для форми декілька документів, тоді, як справжін учасники подали списки із кількох десятків документів.

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img