Свіжі новини
ГоловнаУкраїнаПрезидент Чехії підтримав ідею прем'єр-міністра про відправлення чеського посла до Москви з...

Президент Чехії підтримав ідею прем\’єр-міністра про відправлення чеського посла до Москви з метою \”розморозити\” дипломатичні відносини і почати діалог

Незважаючи на продовження війни Росії проти України, Чехія може повернути свого посла в Москву, але це вже не повинен бути Вітезслав Півонька, який перебуває в Празі з початку року. За словами поінформованого джерела видання Práva, уряд розглядає кандидатуру аналітика Даніела Коштовала, – повідомляють novinky.cz. Цей крок підтримують ГДП, опозиція і президент Петр Павел. Однак це не подобається ні правлячій партії TOP 09, ні Народній партії.

Президент Чехії підтримав ідею прем'єр-міністра про відправлення чеського посла до Москви з метою "розморозити" дипломатичні відносини і почати діалог

В інтерв\’ю iDnes президент висловився за повернення до більш тісних дипломатичних відносин. Він хотів би наслідувати приклад Німеччини та Великобританії, які в останні місяці вирішили повернути своїх послів до Москви.

“Низка західних країн вирішила мати послів у Росії, щоб не тільки отримувати внутрішню інформацію, але й мати можливість впливати на події. І Чехія, напевно, не повинна стояти повністю осторонь у цьому відношенні”, – сказав президент.

Однак міністр закордонних справ Ян Ліпавський (партія Пірати) не захотів розголошувати, чи були вже вжиті якісь дії з цього приводу.

Однак, на думку Prava, Пивенька не повинен повертатися до Москви, і слід шукати нового посла. До цього часу Пивеньку заміняв чеський дипломат Їржі Чистецький, який очолював посольство Чехії в Москві. Зараз, за словами джерела, близького до дипломатії та уряду, називають кілька імен. Серед них – ім\’я Даніеля Коштовала, колишнього першого заступника міністра оборони і аналітика з питань безпеки в Інституті CEVRO, який працював першим секретарем посольства в Москві в 2003 і 2006 роках і заступником посла у Вашингтоні в 2009 і 2010 роках.

“Ми не коментуємо деталі призначення послів з огляду на засекречений режим, в якому воно відбувається”, – сказав Липавський в інтерв\’ю Práva.

Але ідея відкриття нового етапу відносин з Москвою не подобається частині уряду. Марек Женішек (TOP 09), голова Комітету у закордонних справах Палати представників, виступив проти цієї пропозиції. “Я знаю про цю ідею, знаю аргументи і з великою повагою ставлюся до людини, про яку йдеться, але дозволю собі не погодитися. Я не бачу причин, чому ми зараз повинні мати представництво на найвищому рівні. Тим більше, з режимом, який ми називаємо терористичним. У цьому відношенні я захищаю і підтримую підхід країн Балтії або Ісландії”, – сказав він в інтерв\’ю Práva.

Країни Балтії звели свої дипломатичні відносини з Росією до мінімуму, а також скоротили кількість російських дипломатів. Ісландія стала першою європейською країною, яка закрила своє посольство в Москві цього літа.

Депутат Європарламенту від KDU-ČSL Томаш Здеховський також не відправляв би посла до Росії. “Усі кандидати на посаду посла в Москві, про яких я чув, є дуже якісними. Всі вони. З іншого боку, я вважаю, що необхідно зайняти позицію, що немає необхідності розвивати відносини з Москвою в нинішніх умовах”, – сказав він в інтерв\’ю Právo. “Я був би прихильником того, щоб не відправляти туди жодного дипломата”, – додав він.

Посли мають бути затверджені Москвою. Більше того, згідно з дипломатичними правилами, він передає свої вірчі грамоти в руки президента, тож він також зустрінеться з володимиром путіним.

Марек Бенда, голова ODS і член парламентського комітету у закордонних справах, підтримав би такий крок. “Взагалі, необхідно мати послів навіть у ворожих країнах. Було б добре координувати ці кроки з іншими демократичними країнами”, – сказав він.

Колишній глава чеської дипломатії Томаш Петржичек (SOCDEM), який зараз працює в Інституті міжнародних відносин, хитає головою над наміром уряду. “Я знаю, що це питання розглядається і що обирається новий посол. Чи справді ми хочемо, щоб новий чеський посол вручив вірчі грамоти Путіну? Чехія систематично підтримує Україну в її захисті від російської агресії”, – сказав він в інтерв\’ю Práva.

“Вручаючи вірчі грамоти, ви значною мірою легітимізуєте іншу сторону, з якою у нас сьогодні майже немає відносин на практичному рівні. Я не думаю, що це найкращий спосіб. Якщо це буде зроблено, я припускаю, що це буде лише в координації з іншими партнерами”, – сказав Петржичек.

Він не розуміє мотивів уряду. “На практичному рівні це нічого не змінить. Двосторонні відносини заморожені вже давно і з початку російської агресії проти України. З точки зору політичного символізму, фотографія нового чеського посла з Путіним буде особливою. Як вона може бути використана? Ми оголосили, що будемо ізолювати Росію. Я не знаю, чи це крок, який покаже, що Росія не є повністю ізольованою”, – сказав колишній глава чеської дипломатії.

Згідно опитувань, більшість опитуваних у Чеській Республіці вважає, що Чеська республіка повинна мати посла в Україні.

Чи повинна Чеська Республіка мати посла в Москві?

Президент Чехії підтримав ідею прем'єр-міністра про відправлення чеського посла до Москви з метою "розморозити" дипломатичні відносини і почати діалог

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img