Свіжі новини
ГоловнаПодії"Бурштинова справа": ВАКС через 5 років почав розгляд звинувачень проти житомирянина Розенблата...

\”Бурштинова справа\”: ВАКС через 5 років почав розгляд звинувачень проти житомирянина Розенблата і Полякова по суті

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) призначив на 9 жовтня до розгляду по суті справу за звинуваченням двох колишніх народних депутатів Бориса Розенблата з Житомира і Максима Полякова, а також ще двох осіб за звинуваченням у хабарництві за сприяння у видобутку бурштину.

Як повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), лише підготовче засідання у справі тривало 3 роки та 10 місяців. Прокурори САП направили до суду обвинувальний акт у цій так званій “бурштиновій справі” ще у жовтні 2018 року.

“Колегія суддів Вищого антикорупційного суду за результатами підготовчого судового засідання призначила до судового розгляду та розпочала розгляд по суті справи за обвинуваченням двох народних депутатів VIII скликання та ще двох осіб в одержанні неправомірної вигоди у розмірі понад $300 тисяч за сприяння іноземній компанії у здійсненні видобутку бурштину в Україні”, – зазначається у повідомленні.

Як повідомлялося, у липні 2017 року Верховна Рада задовольнила подання генерального прокурора про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів Борислава Розенблата (фракція “Блок Петра Порошенка”) та Максима Полякова (“Народний фронт”), проте відмовилася дозволити їхнє затримання та арешт.

19 червня 2017 року детективи НАБУ затримали низку осіб, причетних до здирництва та отримання неправомірної вигоди у сумі понад $300 тис. за сприяння іноземній компанії у здійсненні видобутку бурштину в Україні. За даними слідства, Розенблат та Максим Поляков намагалися чинити тиск на керівництво кількох служб на користь “бурштинової мафії” та за гроші обіцяли забезпечити внесення вигідних для замовника змін до законодавства.

Слідство інкримінує Полякову та Роззенблатту вчинення особливо тяжкого корупційного злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України (отримання посадовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі для себе або третьої особи за вчинення будь-якої дії з використанням наданої їй влади або службового становища, за попередньою змовою групою осіб, особою, яка займає особливо відповідальне становище).

На той час голова НАБУ Артем Ситник розповідав, що встановлення незаконних схем спроби легалізації видобутку бурштину та причетності до них народних депутатів стало першою агентурною операцією детективів Бюро, проведеної спільно з ФБР США.

Ситник уточнював, що загальна сума отриманих коштів для вирішення питання з ліцензуванням видобутку бурштину у Верховній Раді перевищує $300 тис., із них $15 тис. – за реєстрацію відповідного законопроекту, $200 тис. – за вплив на чиновників та державні органи.

Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img