Свіжі новини

ГоловнаУкраїнаЯкі книги найчастіше купують житомиряни у міській книгарні "Є"

Які книги найчастіше купують житомиряни у міській книгарні \”Є\”

«Книгарня «Є», що на Великій Бердичівській, 10, працює в Житомирі вже майже рік, офіційно вона відкрилася 31 березня 2023 року.

І це вдвічі приємно, адже останні роки, а то й десятки років в обласному центрі відкривалися переважно кафешки і магазини різного штибу. А тут ціла книгарня в центрі міста: сучасна, простора, із п’янким ароматом свіженадрукованих книг. А книги тут повсюди, різноформатні, розфарбовані, рясно розкладені в привабливих і нарядних палітурках. Такі книги відразу хочеться взяти до рук, полистати і купити.

Дуже приємно, що книгарні знову стають популярними, що у людей знову з’явилась потреба у читанні, тричі приємно, що люди читають під час війни, наперекір повітряним тривогам і атакам російських бомб і ракет. Можливо, читання якось відволікає людей від страшних картинок реалій війни.

Журналіст сайту Житомир-Онлайн вирішив дізнатися, які книги найчастіше купують житомиряни.

Адміністраторка книжкового магазину Олена Прищепа каже, що навіть не підозрювала, що у сучасних читачів такі трохи дивні художні смаки.

– Яку літературу зараз купляють більше? – запитую в Олени.

– Важно повірити, але детективи, – пояснює Олена. – Смаки мало змінилися за останні роки, мене це також дивує. Людям хочеться гострих відчуттів, захоплюючих історій. На друге місце впевнено виходить психологія, особливо – практичного спрямування. Це зрозуміло, тривала війна спричинила психологічні розлади, нервові зриви, зростає тривожність.

– Дитячі книги не втратили популярність?

– Ні. Але пік розпродажів дитячої літератури традиційно припадає на новорічні свята, отож у січні у нас, як кажуть, був «аншлаг», а в лютому реалізація помітно зменшилась. У нас великий дитячий відділ й асортимент книг надзвичайно різноманітний. Ясна річ, новорічні казки вже розібрали, тому зараз батьки купляють дітям здебільшого комікси або книжки відомих авторів.

– Яка нині у вас найдорожча книга?

– Найдорожча.. Мабуть подарунковий «Заповіт» Тараса Шевченка, його нинішня вартість трохи більша за три тисячі гривень. Зате дитячі книги у нас дешеві, від 40 гривень.

– Який середній чек в книгарні залишає житомирянин?

– Зараз люди до покупок ставляться більш прагматично, тому відразу купують по декілька книг, щоб не бігати в магазин декілька раз. В сумі це може бути і 200 і 500 гривень.

– А які ще послуги надаєте відвідувачам?

– Основний вид нашої діяльності – продаж книг і надання консультацій покупцям. Також ми регулярно замовляємо нові книги від українських видавців, помітно збільшується частка виданих книг англійською мовою, популярність їх також потроху зростає.

– А найменших читачів як заохочуєте?

– Проводимо різноманітні дитячі заходи: ігри та конкурси. Є у нас свій арт-менеджер, отож по суботах в книгарні влаштовуємо розваги для малечі, у тому числі читаємо книжки. Потім діти роблять майстерки своїми руками або ліплять щось із пластеліну. Зрозуміло, що таким чином ми їх ближче знайомимо із дивосвітом книги, прививаємо любов до читання. Маємо і свій мовний клуб, де ми навчаємо дітей і дорослих краще говорити українською мовою.

– Отже сила книги знову зростає? Дехто вважає, що читати люди скоро будуть лише в Інтернеті, а паперові книги будуть непотрібні.

– Поспішати із висновками не потрібно. Часто все залежить не тільки від уподобань. Якщо люди, наприклад, далеко подорожують, то беруть із собою зазвичай аудіо книги, бо того ж «Володаря перснів» на 500 сторінок ніхто в рюкзак не покладе і в дорогу не візьме три великих томи. Але й паперові книги не зникнуть, бо все більше людей зараз долучаються до читання саме таких книг. До того ж багатьох книг ще немає в електронному вигляді і навряд будуть. Тому паперові книги ще будуть жити і жити, вони з нами ще довго будуть, – переконливо запевняє Олена Прищепа.

Володимир Суботенко
Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img