Свіжі новини
ГоловнаПодіїЖитомир і житлова забудова

Житомир і житлова забудова

В обласному центрі за останні роки значної активізації будівельного буму не було помітно. І це зрозуміло, триває жорстока і безжальна війна, від якої страждають насамперед люди і будівлі. Вже мільйони квадратних метрів житла знищили на Україні російські бомби і ракети. Не кожен забудовник відважиться зараз вкладати кошти у зведення нових житлових будинків, хоча такі приклади є.

Інша справа, на яких правових підставах вони будуються. Особливо це стосується тих житлових споруд, що зводяться чи вже зведені в центрі міста. Зрозуміло, що околиці Житомира забудовників не надто задовільняють. Найбільш «ласі» території – в центрі і довкола центру, за ці ділянки забудовники готові, як кажуть, «піти на все», навіть на кричущі порушення. Варто пригадати, ще не такий і давній випадок, коли на Театральній 21, у Житомирі, звели 10-поверхівку, хоча треба було не більше 3-5 поверхів.

Як відомо, декілька років тому Житомирський відділ поліції розслідував зловживання владою службових осіб департаменту містобудування Житомирської міської ради, які погодили будівництво 10-поверхівки на вулиці Театральній, біля ліцею №25.

Про це зазначалося в ухвалах Богунського райсуду, яким надавався доступ до речей та документів, необхідних для розслідування. Кримінальне провадження за №42019061020000029 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 23.01.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

«В ході проведення досудового розслідування встановлено, що відповідно до договору оренди землі від 26.04.2017 міська рада надала в оренду ПП «Новобудінвест-Житомир» земельну ділянку пл. 0,2965 га, що по вул. Театральна, 21 у м. Житомирі, строком на 2 роки, для будівництва багатоквартирного житлового будинку. Вивченням проєкту землеустрою щодо відведення даної земельної ділянки встановлено, що з урахуванням обмеженої площі для забудови та обслуговування житлового будинку, органами державного контролю погоджено відведення земельної ділянки під будівництво середньо поверхового житлового будинку (3-5 поверхів). Надалі, 14.09.2016 Департаментом містобудування та земельних відносин міської ради затверджені містобудівні умови і обмеженнями забудови земельної ділянки за №54/16, якими усупереч проєкту відведення земельної ділянки, дозволено зводити будинок у 10 поверхів. Прийняття такого рішення Департамент містобудування обґрунтовує наявністю Історико-містобудівного обґрунтування, що розроблене ДП НДІПІМ «НДПІ Містобудування», що затверджені заступником Міністра культури України 16.06.2017. Згідно висновків даного обґрунтування, на земельній ділянці визначена гранична допустима поверховість – 10 поверхів», – йдеться в ухвалі Богунського райсуду від 13 травня 2019 року.

Але слідчі зазначили, що Мінрегіонбуд визначив перелік експертних організацій, які можуть проводити експертизу проєктів будівництва, й у наведеному списку ДП НДІПІМ «ДПІ Містобудування» відсутнє. Тому у діях службових осіб департаменту містобудування Житомирської міської ради при видачі ПП «Новобудінвест-Житомир» містобудівних умов на будівництво 10-ти поверхового будинку по вул. Театральній, 21, у м. Житомирі правоохоронці вбачають ознаки правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

До речі, цей будинок також постраждав під час російського бомбардування ліцею №25 , у березні 2022 року. Отож, найбільш постраждалою стороною у цих перетурбаціях стали інвестори, власники квартир. Як результат, люди витратили величезні кошти і до цього часу не можуть налагодити нормальні умови життя в омріяних і дорогооплачених квадратних метрах. А що ж порушники архітектурних норм? Як завжди відбулися легким переляком.

Приємним сюрпризом для житомирян стало зведення сучасного житлового комплексу «Статус» у самісінькому центрі міста, по вул. Бердичівській 49-а.

Будівництво розпочалося, як кажуть, у розпал війни і тепер вже знаходиться на завершальній стадії. Треба віддати належне забудовникам: в такий складний час вони відважилися будувати житло і роблять це досить таки швидко і якісно.

З іншого боку, новий житловий комплекс «втіснили» на територію, де й інші споруди скупчені один біля одного. Зовсім поруч наприклад стоїть приватний будинок з гаражем, виїзд із якого (на фото) явно буде ускладнений через появу нової багатоповерхівки.

А величезний будівельний кран поставили в небезпечній відстані від гуртожитку Житомирського педуніверситету. А якщо (не дай Боже) він впаде, то вщент розвалить гуртожиток. Хто тоді буде відповідати за порушення? Міська влада? Навряд чи, чиновники як завжди вийдуть «чистими із води».

І взагалі, чи існує в Житомирі Генеральний план розвитку міста? Чи передбачені у ньому ось такі вибіркові забудови в центрі міста? Чи не спотворюють історичний облік Житомира ось такі явно стихійні будівництва, не завжди погоджені і доступно роз’яснені містянам на громадських слуханнях?

Володимир Суботенко
Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img