Свіжі новини
ГоловнаПодіїЖитомир випускав власні гроші у період Української революції

Житомир випускав власні гроші у період Української революції

Житомир, Бердичів, Звягель і Малин мали свої гроші.

Під час Української революції Житомир випустив власні гроші, щоб подолати економічні труднощі, викликані нестабільністю і руйнуванням зв’язків між містами. Подібні місцеві валюти запровадили також Звягель, Малин і Бердичів. Ці гроші допомагали підтримувати торгівлю та стабільність в регіоні.

Історик Сергій Фанкін зазначив, що під час революції 1917-1921 років Житомир і Житомирщина відігравали важливу роль у становленні української державності. У лютому 1918 року Центральна Рада під керівництвом Грушевського тимчасово перебувала в Житомирі, фактично виконуючи функції столиці УНР. Влада в місті змінювалася 11 разів протягом 1918 року через економічний та політичний хаос, який був наслідком Першої світової війни та подій революції.

У таких умовах виникла потреба в місцевих грошах, і вже в січні 1918 року Житомирське відділення Державного банку почало видавати чеки на заміну грошових знаків. Ці чеки мали обіг протягом двох років і випускалися в різних форматах, включно з ручним заповненням та трафаретним друком.

14 лютого 1918 року Житомир отримав дозвіл від Ради народних міністрів УНР на випуск власної валюти, за умови, що всі написи будуть державною мовою. Перші банкноти, номіналом 1, 3 та 5 карбованців, були випущені 7 березня 1918 року під назвою “Розмінний білет міста Житомира”. Вони були підписані міським головою і бухгалтером та забезпечені державними кредитними білетами. На банкнотах були символічні зображення, які вказували на прагнення миру і благополуччя на українській землі.

До липня 1918 року було випущено розмінних білетів на суму 30 мільйонів карбованців, а частина з них була вилучена і обміняна на загальні російські гроші до осені 1919 року.

За матеріалами suspilne.media

Залиште свій коментар
Ваша стаття
Читайте також
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img