Свіжі новини

ГоловнаУкраїнаНа Житомирщині розпочалася осіння кампанія з імунізації диких тварин проти сказу

На Житомирщині розпочалася осіння кампанія з імунізації диких тварин проти сказу

На Житомирщині 12 вересня розпочалася щорічна осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, яка триватиме 10-12 днів.

Про це під час брифінгу на майданчику офіційного медіа-центру Житомирської ОВА розповів перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в області Ігор Волківський.

За його словами, у цьому сезоні передбачили 285 тисяч 207 доз вакцин. Принади із вмістом безпечної вакцини проти сказу у диких тварин розкладуть вручну наземним методом. Обробити планують 11 тисяч 408 квадратних кілометрів території області.

“Розпочнемо роботу з імунізації диких тварин проти сказу із території Коростенського району. Далі протягом десяти днів за графіком — Звягельський, Бердичівський та Житомирський райони. Враховуючи запроваджений в Україні воєнний стан, осіння кампанія пройде за аналогією із весняною — принади розкладатимуть на землі. Орієнтовно на один квадратний кілометр покладуть 25 доз”
, — розповів Ігор Волківський.

Для організації кампанії з імунізації диких тварин проти сказу сформували бригади, до складу яких, окрім працівників Держпродспоживслужби в області, також увійшли ветеринарні лікарі, спеціалісти органів місцевого самоврядування, фахівці лісомисливських господарств та користувачі мисливських угідь.

За словами посадовця Держпродспоживслужби, упродовж останніх чотирьох разів, починаючи із 2018 року, до осінніх кампаній із розкладання пероральної вакцини проти сказу серед диких тварин залучали авіацію. Це дозволяло обробляти територію, площею більше 25 тисяч квадратних кілометрів, що складало 85 відсотків від усієї площі області. За одну кампанію поширювали 637 тисяч доз вакцини. В умовах воєнного стану авіатранспорт використовувати заборонено.

Ігор Волківський також сказав, що для імунізації диких тварин використовують вітчизняну вакцину. Формування імунітету у вакцинованих тварин становить 21 день і триває мінімум рік. Після досліджень, які спеціалісти провели на вакцинованих лисицях, встановили, що показник кількості захворювання на сказ серед цих тварин зменшився на 75 відсотків.

“Міжнародний досвід протидії сказу показав, що запобігти виникненню цієї хвороби у тварин, а також створити стійкий імунний фон у дикій природі можна за допомогою пероральної імунізації. Найбільш ефективною моделлю кампаній є щорічний дворазовий захід — навесні та восени упродовж 5-7 років поспіль”, — розповів Ігор Волківський.

Ваша стаття

Читайте також

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img